salam maal hijrah..

:: ya ALLAH tuntun hatiku menujuMU ::

pukul 1148,25disember09,8muharam1431H..

salam teristimewa buat sahabat2 sekalian.rasanya belum terlambat bagi ana untuk mengucapkan salam maal muharam buat semua..cepatnya masa berlalu,sekejap pejam sekejap celik..rupanya telah bertambah satu tahun dalam umur kita..

teringat ana suatu hadith yang diucapkan oleh Baginda Junjungan Mulia,Penghulu Para Nabi..mafhumnya,

"tidak akan berlaku hari kiamat sehinggalah manusia merasa waktu berputar semakin hari semakin cepat.kerana umatku pada waktu itu(akhir zaman) semakin hari semakin kurang amalannya,bakhil,kedekut,tamak dan pada ketika itu banyak berlaku fitnah dan peperangan"

sama2 lah kita hayati dan muhasabah diri kita,ye sahabat2 sekalian.

astaghfirullah..rasanya diri ini belum menjadi hamba yang terbaik kepada Allah.sama2 lah kita berusaha untuk mendekatkan diri kepada Allah dalam apa jua amalan kita seharian.janganlah kita sekadar menjadi hamba Allah di tikar sembahyang.dalam erti kata yang lain tidak menghayati dan mempraktikkan nilai2 islam dalam kehidupan seharian.sesungguhnya islam itu diturunkan sebagai agama yang syumul,seharusnya islam dijadikan asaa kepada kehidupan.

Alangkah indahnya andai kita semua menghayati dan mempraktikkan islam dalam apa jua yang kita lakukan..pastinya aman dan harmoni kehidupan di dunia ini.

wallahu'alam..






>> lirik lagu : a shoulder to cry on..

:: ya ALLAH tuntun hatiku menujuMU ::

pkul 1818 on 08disember2009.

salam ukhuwwah buat sahabat2..ana nak kongsi sebuah lagu b.i..liriknya sangat menyentuh hati,,ana tujukan khas buat sahabat2..

lagu ni ana fus time dengar time ana dalam teksi,,sorang uncle india tu bukak radio then tibe2 keluar lagu ni.ana tak suka pun dengar lagu b.i,tapi lirik lagu ni buat ana tersentuh.ana sebenarnya tak tau pun judul lagu ni,tapi time ana duk dengar lagu ni,penyanyi tu asyik duk ulang " shoulder to cry"..so,ana try la cari,kat dalam youtube..ade rupanya dan judul yg betul adalah " a shoulder to cry on" by Tommy Page.ni dia lirik lagu ni..sama2 kita hayati..

A shoulder to cry on...

Life is full of lots of up and downs,

But the distance feels further,
When it's headed for the ground,
And there's nothing more painful,
Than to let your feeling take,
You down.

It's so hard to know,
The way you feel inside,
When there's many thoughts,
And feeling that you hide,
But you might feel better,
If you let me walk with you,
By your side,

And when you need,
A shoulder to cry on,
When you need,
A friend to rely on,
And when the whole world is gone,
You won't be alone,
Cause i'll be there,
I'll be your shoulder to cry on,
I'll be there,
I'll be yur friend to rely on,
When the whole world is gone,
You won't be alone cause i'll be there,

All of the times,
When everything is wrong,
And you're feeling like,
There's no use going on,
You can't give it up,
I'll help you work it out,
And carry on,

Side by side,
With you till the end,
I'll always be the one to firmly hold your hand,
No matter what there said or done,
Our love will always continue on,

Everyone needs a shoulder to cry on,
Everyone needs a friend to rely on,
When the whole world is gone,
You won't be alone,
Cause i'll be there,
I'll be your shoulder to cry on,
I'll be there,
I'll be your friend to rely on,
When the whole world is gone
You won't be alone,
Cause i'll be there,
You have my shoulder to cry on,
I'll be there
I'll be the one to rely on,
When the whole world is gone,
You won't be alone,
Cause i'll be there,

And when the whole world is gone,
You always have my shoulder to cry on.



mencari erti sebuah pengorbanan..siri 1

pkul 2320,06disember2009..

salam buat semua sahabat2..salam aidiladha buat semua,alhamdulillah kerana Allah masih menganugerahkan kesempatan nyawa untuk kita menyambut aidiladha tahun ini.

bila bercakap tentang aidiladha/hari raya korban ni..kita mesti terbayang dengan peristiwa bersejarah yang terjadi di sebalik sambutan penuh bermakna ni..

ya..sejarah di mana melibatkan dua orang nabi utusan Allah..Nabi Ibrahim a.s dan anakandanya Nabi Ismail a.s..mari kita soroti bersama kisah penuh erti ini.sebuah kisah teladan pengorbanan yang dititipkan olehNya untuk dihayati oleh umat  manusia.

firman Allah dalam surah As-saffat :102-107..yang bermaksud,

Maka ketika anak itu sampai (pada umur) sanggup berusaha bersamanya,Ibrahim berkata; “wahai anakku!sesungguhnya aku bermimpi bahawa aku menyembelihmu.maka pikirkanlah bagaimana pendapatmu!” Dia Ismail menjawab; “wahai ayahku!lakukanlah apa yang diperintahkan Allah kepadamu.InsyaAllah engkau akan mendapati aku termasuk orang yang sabar.”

Maka ketika keduanya telah berserah diri dan dia(Ibrahim) membaringkan anaknya atas pelipisnya (untuk melaksanakan perintah Allah),

lalu kami panggil dia, “wahai Ibrahim”

“sungguh,engkau telah membenarkan mimpi itu”.sungguh ,demikianlah kami memberi balasan kepada orang2 yang berbuat baik.

Sesungguhnya ini benar2 ujian yang nyata.

Dan Kami tebus anak itu dengan seekor sembelihan yang besar.

Sahabat2ku..begitu tulus dan luhurnya peribadi kedua-dua utusan Allah ini hingga sanggup berkorban apa sahaja demi melaksanakan perintah Allah.

Sebenarnya,pengorbanan Nabi Ibrahim bermula sejak sekian lama.saat dirinya disimbahi dengan petunjuk Allah,baginda tega berpaling daripada kehidupan kaumnya yang menyembah berhala malah ayahnya sendiri adalah tukang pembuat berhala.Nabi Ibrahim berhasil dalam pencarian mencari Pencipta dirinya dan seluruh alam ini,iaitu Allah Rabbul Jalil..pengorbanan Nabi Ibrahim juga terbukti dalam peristiwa baginda meninggalkan Siti Hajar dan anakanda tercinta yang baru dilahirkan ketika itu,Nabi Ismail a.s di tengah2 terik panasnya mentari padang pasir kerana perintah Allah..dan banyak lagi peristiwa2 yang memaparkan nilai2 pengorbanan kedua-dua insan pilihan Allah ini.rasa2nya sahabat2 boleh semak sendiri,ye.

sahabat2ku..sama-samalah kita renungi dan hayati nilai2 pengorbanan ini.tanyalah pada diri kita..apakah kita betul2 memahami hakikat pengorbanan itu sendiri?

istikharah cinta ~

demi masa..

jom,,tetapkan matlamat tertinggi..Allah tujuan hidup kami!

>> berbicara tentang hati..

..menghitung detik2 yang berlalu..


clock-desktop.com

:: buat semua yg bergelar sahabat ::

Friendship Quotes